Vroeger was alles beter, zeggen veel mensen. Is dat zo? Wordt deze bewering gedaan op basis van feiten of liggen er nostalgische redenen aan ten grondslag? Als we uitgaan van het woord 'beter', dan zet ik toch mijn vraagtekens bij deze uitspraak. Tegenwoordig gaat juist alles beter, zou je zeggen.
EFFECTIEF COMMUNICEREN
Communiceren gaat veel sneller dankzij e-mail, Whatsapp, Messenger en Social Media. We zijn overal bereikbaar met onze smartphone.
Een bankoverschrijving is tegenwoordig zo gepiept dankzij online bankieren. Op een terras kun je via je telefoon even snel geld overmaken naar personen of instanties. Dat was vroeger wel anders. Het werkt nu een stuk efficiënter allemaal.
Als je vroeger een vergadering moest inplannen, moest je eerst vijf mensen bellen om te vragen of ze beschikbaar waren op een bepaalde datum. Natuurlijk ging dat gepaard met een praatje: 'Hee joh, leuk, hoe was je vakantie?' Vervolgens ben je een uur verder en constateer je dat de laatste die je belt toevallig net niet kan op de data die de eerste vier bestuursleden hadden aangegeven. Kun je weer iedereen bellen. Tegenwoordig gaat het via Whatsapp of Afspraken.nl een stuk sneller om een meeting te organiseren.
Die saaie zondagen van vroeger zijn nu koopzondagen geworden. Je ziet weer mensen op straat. Supermarkten blijven zelfs tot 21.00 uur open! Wat een weelde.
Vroeger kon je kiezen uit Nederland 1,2 of 3. Nu zijn dat maar liefst 90 zenders. Geen videotheken meer of betaalde filmkanalen want we hebben Netflix!
Dan hebben we het nog niet gehad over de medische vooruitgang. We worden allemaal steeds ouder. Sommige ziektes zijn sneller op te sporen en te genezen.
De conclusie zou dus kunnen zijn: we zijn met zijn allen gezonder en we hebben meer tijd over om leuke dingen te doen. Hoezo 'vroeger was alles beter?'
DRUK, DRUK, DRUK
Het heeft geen zin om woorden altijd letterlijk te duiden. Het is vaak wat er achter de bewering schuilgaat. We zijn het er dus over eens dat alles een stuk sneller en efficiënter gaat, vooral in de communicatie! Daardoor zouden we meer tijd over houden om leuke dingen te doen, af te spreken met vrienden, etc. De waarheid is helaas paradoxaal. We hebben steeds minder tijd. Iedereen is alleen maar druk, druk, druk. We voelen ons een stuk opgejaagder dan vroeger. Overal om je heen voel je de stress bij mensen. We hebben keuzestress, vakantiestress, feestdagenstress.
Huh, hoe kan dat dan?
Waarschijnlijk komt dat, juist doordat we meer tijd over hebben, we de lat steeds hoger leggen. Alles kan sneller en efficiënter, dus kan er ook meer gepresteerd worden want de techniek heeft dit mogelijk gemaakt. Wat er tegenwoordig van een gemiddelde leerling op de basisschool of het voortgezet onderwijs verwacht wordt, lijkt absurd.
De druk wordt steeds groter. Waar houdt het op? We moeten overal bereikbaar zijn met onze mobiel. Je moet direct antwoorden op Whatsappjes anders wordt er iets achter gezocht. Vermoeiend!
Bovendien zijn we, door de opkomst van internet, Social Media en de Smartphone een stuk autistischer geworden met zijn allen. We communiceren nu bijna alleen nog maar via schermen. Bellen is lastig, neemt teveel tijd in beslag. Geen tijd meer voor een goed gesprek?
NEPNIEUWS EN DESINFORMATIE
Bijna iedereen schreeuwt om aandacht via Social Media. Ff een selfie maken en hoppa, 'kijk mij eens gelukkig zijn' Ego's moeten gestreeld. Nepnieuws en desinformatie zijn aan de orde van de dag. We zijn zo gedrogeerd door alle traditionele en digitale media dat we de wereld om ons heen als vertekend zien. Wat is waar en wat is niet waar? Wie is die ene persoon aan de andere kant van de lijn nu echt? Staan we nog wel genoeg stil bij ons eigen gevoel of nemen we alles klakkeloos aan? In hoeverre laten we ons direct beïnvloeden door wat er geroeptoeterd wordt op diverse fora? Reageren we niet te snel op alles wat er aan informatie binnenkomt?
Dus als mensen zeggen 'vroeger was alles beter', bedoelen ze eigenlijk 'vroeger was het een stuk GEZELLIGER'. We hadden meer voor elkaar over, er was minder betutteling, minder regeltjes. Er was minder druk. We waren iets minder met ons eigen 'ik' bezig.
NON-VERBALE COMMUNICATIE
Als we communiceren via Whatsapp, e-mail, Facebook, missen we de non-verbale communicatie. Daardoor interpreteren we vaak zaken veel te subjectief en dat werkt misverstanden in de hand. Als je echt met elkaar in contact bent (face-to-face of aan de telefoon) kun je aan een blik of stemgeluid van die ander veel sneller iets opmaken. Je pakt signalen sneller op waardoor je adequater kunt reageren, bijvoorbeeld: 'oeh ik zie dat dit binnenkomt, ik wacht maar even met reageren' of 'oh ik merk dat deze persoon wat emotioneel klinkt, laat ik het anders verwoorden'. Dat werkt allemaal een stuk lastiger met Social media en Whatsapp.
Dus vroeger was niet alles beter, maar het was wel een stuk gezelliger en relaxter.